RT Cerulean - шаблон joomla Новости

Λίγα λόγια για την Λίμνη Πλαστήρα

6 5 2012 008 1

Τα Άγραφα καθρεφτίζονται στη λίμνη Πλαστήρα.

Η λίμνη Πλαστήρα είναι ένας από τους ομορφότερους τουριστικούς προορισμούς της ορεινής Ελλάδας. Βρίσκεται στο Ν.Καρδίτσας, στα λεγόμενα Θεσσαλικά Άγραφα, είναι τεχνητή και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες εκδρομείς από ολόκληρη την πατρίδα μας. Σ' αυτό φυσικά συντελεί και η ευνοϊκότατη θέση της, περίπου στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας.Εδώ υπήρχε παλαιότερα (πριν να γίνει η λίμνη) το μακρόστενο οροπέδιο της Νεβρόπολης, στη μέση του οποίου κυλούσε ο ποταμός Μέγδοβας ή Ταυρωπός, ένας από τους κυριότερους παραπόταμους του Αχελώου. Στο οροπέδιο αυτό μάλιστα γίνονταν συχνά (φυσικά κρυφά και πάντα νύχτα) προσγειώσεις και απογειώσεις συμμαχικών αεροσκαφών κατά τη διάρκεια της τριπλής κατοχής στο Β΄ Παγκ. Πόλεμο. Αμέσως μετά βέβαια οι ντόπιοι καμουφλάριζαν το χωμάτινο αεροδιάδρομο τοποθετώντας διάφορα πουρνάρια, κλαδιά, δέντρα κλπ.

limni fylaktii

Ειδυλλιακό τοπίο στη λίμνη Πλαστήρα

Την ιδέα της δημιουργίας τεχνητής λίμνης συνέλαβε το 1925 ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας. Το όραμά του άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το 1955 και αποπερατώθηκε μόλις το 1959, δηλαδή 6 χρόνια μετά το θάνατό του. Είναι μία από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της χώρας μας. Έχει έκταση 25 km², υψόμετρο στην επιφάνεια του νερού που κυμαίνεται από 770 μ. το Σεπτέμβριο έως 780 μ. το Μάρτιο, μέγιστο βάθος περίπου 63 μ. και συνολικό όγκο νερού περίπου 400.000.000 m³. Στο νοτιότερο σημείο της λίμνης χτίστηκε υδροηλεκτρικό φράγμα ύψους 80 μ., μήκους 220 μ. και πλάτους στην κορυφή 4,50 μ. με σκοπό αφ' ενός την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και αφ' ετέρου την άρδευση του θεσσαλικού κάμπου. Ετησίως για λογαριασμό της ΔΕΗ παράγονται 300.000.000 KWH ηλεκτρικού ρεύματος. 

limni fyl

Η Λίμνη Πλαστήρα σχηματίζει γραφικότατα φιορδ.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου άρχισαν δειλά δειλά να συμπληρώνονται και οι υπόλοιπες υποδομές. Στα τέλη της δεκαετίας του '60 ολοκληρώθηκε ο περιφερειακός δρόμος της λίμνης, ο οποίος τότε ήταν σε πολλά σημεία του χωμάτινος. Τα επόμενα χρόνια ασφαλτοστρώθηκε πλήρως όλος ο δρόμος και τελικά στα τέλη της δεκαετίας του '70 άρχισαν δειλά δειλά να καταφθάνουν οι πρώτοι τουρίστες, οπότε άνοιξαν και ταβερνάκια, στήθηκαν και μπαράκια κλπ. Έτσι, στις αρχές της δεκαετίας του '80 χτίζονται και τα πρώτα ξενοδοχεία. Έπειτα δημιουργήθηκαν και δύο πλαζ (μία δυτικά στην Πεζούλα και μία ανατολικά στο Λαμπερό) όπου το καλοκαίρι μπορεί ο καθένας να απολαύσει το μπάνιο του, καθώς διαθέτουν τα πάντα: αμμουδιά, ομπρέλες, ξαπλώστρες, αποδυτήρια, αναψυκτήρια, ταβέρνες, θαλάσσια ποδήλατα, κανό, καγιάκ, υδροποδήλατα κλπ. Να σημειώσουμε εδώ, για όσους δεν το γνωρίζουν, ότι οι βάρκες με κινητήρα απαγορεύονται αυστηρά και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

fragma

Φράγμα Λίμνης Πλαστήρα

Στη συνέχεια ήρθαν από την Ευρώπη και τα σχετικά χρήματα του προγράμματος LEADER και τελικά σήμερα φτάσαμε στο σημείο γύρω από τη λίμνη Πλαστήρα να λειτουργούν περισσότερα από 100 ξενοδοχεία, ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια! Από κοντά και τα ταβερνάκια, οι ψησταριές, τα μεζεδοπωλεία, τα καφέ και τα μπαράκια. Ταυτοχρόνως δημιουργήθηκαν ένας ωραιότατος βοτανικός κήπος, ένα κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ένα ορειβατικό καταφύγιο και ένα μίνι χιονοδρομικό κέντρο. Ευπρεπίστηκαν όλα τα γνωστά μοναστήρια της περιοχής, στήθηκε ένα ιχθυοτροφείο στον ποταμό Καριτσιώτη, άνοιξαν και καναδυό γραφεία που δραστηριοποιούνται γύρω από τα extreme sports, τον "εναλλακτικό τουρισμό" και τις δραστηριότητες στη φύση, άρχισαν να λειτουργούν βενζινάδικα, διαπλατύνθηκε και ο δρόμος κ.α.

xioni limni

Χιονισμένη Λίμνη Πλαστήρα.

 

Δραστηριότητες Λίμνη Πλαστήρα

Η Λίμνη Πλαστήρα, αλλά και η ευρύτερη περιοχή προσφέρονται για πολλές δραστηριότητες που μας φέρνουν πιό κοντά στη φύση και μας βοηθούν να διώξουμε  τα άγχη της καθημερινότητάς μας. Δραστηριότητες περισσότερο ή λιγότερο έντονες, περισσότερο ή λιγότερο ακραίες, όλες όμως απολαυστικές.

drastiriotites1

Υδροποδήλατα

Πάμε παρέα να ενημερωθούμε για τις δυνατότητες που μας προσφέρονται και ας κάνει ο καθένας τις επιλογές του. Στη Λίμνη Πλαστήρα, σε οργανωμένες παραλίμνιες εγκαταστάσεις, μπορούμε να κάνουμε canoe-kayak, υδροποδήλατο ή βόλτα με πιρόγα, παρατηρώντας το τοπίο και τις ομορφιές της Λίμνης εκ των έσω, αφήνοντάς τη να μας ταξιδέψει σ’ ένα περιβάλλον ησυχίας και γαλήνης που μόνο τα ψαροπούλια απολαμβάνουν. Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους έχουμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε τις ικανότητές μας στην τοξοβολία ή να επιλέξουμε ιππασία για χαλάρωση. Αλλωστε δε μας δίνεται συχνά η ευκαιρία να κάνουμε βόλτα με άλογο απολαμβάνοντας τις ομορφιές της φύσης.

drastiriotites

canoe-kayak στην Λίμνη.

Μια επίσης ξεχωριστή εμπειρία είναι και το ποδήλατο βουνού (mountain bike) που μπορούμε να  απολαύσουμε στο δίκτυο διαδρομών που έχει δημιουργηθεί στη Λίμνη Πλαστήρα γι’ αυτό το σκοπό, μέσα σε δάση βελανιδιάς αλλά και δίπλα στη Λίμνη. Το χειμώνα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε σκι στο μικρό και χωρίς σημαντική υποδομή χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται στη θέση ‘’Καραμανώλη’’.Οι δραστηριότητες όμως δεν τελειώνουν εδώ. Η ευρύτερη περιοχή μας προσφέρει ένα πλήθος από ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές,  μικρότερες ή μεγαλύτερες, ευκολότερες ή δυσκολότερες, που μπορούμε να επιλέξουμε ανάλογα με τις δυνατότητές μας. Για τους λάτρεις και τους γνώστες του αθλήματος, υπάρχουν πίστες αεραθλητισμού που μπορούν να απολαύσουν την αγαπημένη τους τρέλα.

drastiriotites2

Ιππασία

Επίσης στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο - ορειβατικό καταφύγιο. Συστήνουμε ανεπιφύλακτα μια διανυκτέρευση ορειβατικό καταφύγιο , αρκεί να υπάρχει καλή παρέα, κρέατα για ψήσιμο, και διάθεση να περάσουμε μια νύχτα μακριά από τις ανέσεις του ξενοδοχείου.

katafygio

Ορειβατικό Καταφύγιο

Τελευταίο αφήσαμε το φιλήσυχο και χαλαρωτικό ψάρεμα, το οποίο επιτρέπεται από την όχθη και μόνο με καλάμι. Από την άνοιξη και μετά θα δείτε πλήθος επίδοξων ψαράδων σε διάφορες περιοχές της Λίμνης να απολαμβάνουν το αγαπημένο τους χόμπυ, τον καθαρό αέρα, την ομορφιά του τοπίου και συχνά να φεύγουν με γεμάτα τα καλάθια τους από νόστιμα και φρέσκα ψάρια της Λίμνης Πλαστήρα.

drastiriotites3

 

Ζωντανές κάμερες Fylakti

Live Camera 2-Πλατεία Φυλακτής Live

Πλατεία Φυλακτής Live Cam 2

Μετεωρολογικός σταθμός Καρδίτσας

Μετεωρολογικός σταθμός Καρδίτσας

Μετεωρολογικός σταθμός Φυλακτής

Τσαμαντεϊκα Live Cam 3

Live Camera 3-Οικισμός Τσιαμαντέϊκα

Τσαμαντεϊκα Live Cam 3

Live Camera 4-Ρομποτική Τσιαμαντέϊκα

Ρομποτική Τσαμαντεϊκα Live Cam 4

Live Camera 5-Πλαζ Λαμπερού Λίμνη Πλαστήρα

Πλαζ Λίμνης Πλαστήρα Live Cam 5

Live Camera 6-Κεντρική Πλατεία Καρδίτσας

Live Camera 7-Κεντρική Πλατεία Καρδίτσας

Live Camera 7-Νεοχώρι Λίμνη Πλαστήρα

Live Camera 7-Νεοχώρι Λίμνη Πλαστήρα

Live Camera 8-Πεζόδρομος Στ.Λάππα-Κέντρο Καρδίτσα

Live Camera 7-Νεοχώρι Λίμνη Πλαστήρα

Live Camera 9-Εμπορικό Κέντρο Καρδίτσας

Live Camera 9-Εμπορικό Κέντρο Καρδίτσας

Live Camera 10-Φράγμα Λίμνης Πλαστήρα

Live Camera 10-Φράγμα Λίμνης Πλαστήρα

Live Camera 11-Κρυονέρι Λίμνη Πλαστήρα

Live Camera 11-Κρυονέρι Λίμνη Πλαστήρα

Live Camera 12-Αγ.Αθανάσιος Λαμπερό Λίμνη Πλαστήρα

Live Camera 12-Αγ.Αθανάσιος Λαμπερό Λίμνη Πλαστήρα

Χορηγοί

Kazarma Lake Resort - Plastiras Lake

Kierion Cafe Karditsa

Zougla.gr

Sv1paa Radio Amateur